Consulten

Het is als MCAS patiënt een grote uitdaging om een arts of therapeut te vinden die deskundig is en op de hoogte van MCAS en de verschillende verschijnselen, diagnosestelling en behandeling. Mogelijk moet je verschillende specialisten consulteren voordat je bij de juiste arts terecht bent gekomen. Veel artsen hebben nog nooit van MCAS gehoord of ontkennen helaas dit ziektebeeld. Ga daarom als patiënt niet afwachten maar ga op zoek naar de triggers, ga informatie over het ziektebeeld inwinnen zodat je op de hoogte bent van de verschijnselen en hoe deze aan te pakken. Vermijd de triggers zoveel mogelijk en ga aan de slag met je voeding en leefstijl.

Alvorens op consult te gaan bij een arts of therapeut is het belangrijk om informatie in te winnen over de arts of therapeut en bekijk de website. Zorg dat je je persoonlijke dossier goed op orde hebt en de arts kunt informeren over de symptomen, de onderzoeken die je al hebt gehad met de uitslagen, de medicatie en behandelingen en resultaat daarvan.  Bij acute situaties en bij heftige gezondheidsklachten is het zeer belangrijk en noodzakelijk om de huisarts in te schakelen en niet zelf te gaan dokteren. Want hyperreactieve mestcellen kunnen zeer ernstige gezondheidsklachten veroorzaken waar direct hulp en actie bij moet worden ingeschakeld. Steeds vaker is het mogelijk om bij therapeuten online consulten aan te vragen voor een advies gesprek vooral wanneer je te maken hebt met lange reistijden. Oriënteer je op de mogelijkheden en bekijk de website van de therapeut.

Consulten praktijk Wierden Gonnie van de Lang
Vanuit mijn praktijk in Wierden geef ik adviezen over MCAS, waarbij ik gebruik maak van mijn expertise, jarenlange onderzoek en nog steeds bijhouden van de ontwikkelingen op het gebied van MCAS en eigen ervaring met MCAS. Als ervaringsdeskundige, complementair therapeut (acupuncturist) en verpleegkundige wil ik mijn ervaring delen met (mogelijke) MCAS patiënten. Wanneer je voor het eerst hoort over MCAS en vermoed dit zelf te hebben of misschien wel gediagnosticeerd met MCAS zijn er veel vragen en is er vaak een tekort aan kennis over het mestcelactivatiesyndroom. MCAS is complex daarom is het noodzakelijk dat de informatie die wordt verstrekt betrouwbaar is, gedoseerd en duidelijk. Ik wil je graag ondersteunen met mijn adviezen en duidelijke uitleg en persoonlijke ervaringen.  Misschien heb je al voldoende kennis over MCAS en ben je op zoek naar ondersteuning in de toepassing van MCAS in je leven en de aanpassing in je voeding en leefstijlverandering. Doordat de symptomen van MCAS bij iedereen weer anders zijn is de weg naar herstel en omgaan met MCAS voor iedereen weer anders.

Wat kan ik je onder meer bieden?
-Consulten in mijn praktijk of online consulten (via WeSeeDo)  voor mensen die ver weg wonen, waarbij in het eerste gesprek duidelijk wordt of er mogelijk sprake is van MCAS.
WeSeeDo is heel makkelijk in het gebruik. Je krijgt van te voren een link toegezonden die je op het tijdstip wat is afgesproken kunt aanklikken. Er hoeft van te voren niets te worden geïnstalleerd op de computer of telefoon.
-Tijdens een consult worden de verschillende symptomen uitgebreid besproken en alle systemen en orgaanklachten aan de hand van anamnese vragen gecheckt. Tevens worden de triggers besproken.
-Behandelingen in mijn praktijk worden afgestemd op je gezondheidsklachten
-Doorverwijzing naar een gespecialiseerde arts of diëtist en afstemming daarmee
-Advisering op het gebied van diagnostische onderzoeken
-Advisering op het gebied van voedingssuppletie
-Advisering op het gebied van voeding en leefstijl waarbij ik in het begin gebruik maak van een voeding- en leefstijldagboek
-Advisering en analyseren welke triggers bij jou van toepassing zijn en hoe hiermee om te gaan
-Advisering op het gebied van stress reductie, want stress is een grote trigger bij MCAS.
-Advisering op het gebied van eenvoudige oefeningen die het zenuwstelsel kunnen kalmeren en daarbij de mestcellen.

Wat kan je verwachten?
-Deskundige hulp
-Therapeutische ondersteuning en behandelingen
– Empathie en tijd voor jou als persoon
-Mogelijkheden om tussendoor vragen te stellen via de mail (dit uiteraard in beperkte mate) want er zijn veel mensen met MCAS in mijn praktijk die tijd van mij nodig hebben.

Omdat ik zelf ervaring heb met MCAS weet ik wat het inhoudt om te leven met MCAS.
Ik ben geen arts maar wel een deskundige en kan je adviezen en tips geven. Ik diagnosticeer geen MCAS maar kan je wel doorverwijzen naar een gespecialiseerde arts op MCAS gebied wanneer uit de anamnese bij mij er mogelijk sprake is van MCAS. Uiteraard kun je aan de hand van een papieren anamnese geen diagnose MCAS stellen maar zeer zeker wel een mogelijke MCAS vaststellen en adviseren hoe deze via de juiste diagnostiek vast te kunnen worden gesteld. 

Opmerking: MCAS is niet even zo te behandelen het heeft tijd nodig om er mee te leren omgaan. Voedingsaanpassingen en leefstijlaanpassingen hebben tijd nodig en medicatie en voedingssupplementen moeten worden uitgeprobeerd. Soms gaat het heel goed en dan opeens gaan de mestcellen toch weer reageren. Mijn advies is dan ook enkele consulten bij mij te plannen en met veel geduld en met goede moed samen met mij aan de slag te gaan. Op weg naar een beter balans met MCAS. Waak ervoor om naar allerlei verschillende artsen en therapeuten tegelijk te gaan want dan weet je niet meer welke therapie aanslaat. Daarnaast is het nog steeds een gegeven dat er weinig artsen bekend zijn met MCAS of MCAS erkennen. 

Zie voor informatie over mijn praktijk en de vergoedingen de website:

https://www.vandelang.nl/index.php/praktijk/vergoeding