Voeding

Voeding
Veel MCAS-patiënten hebben te maken met beperkingen op het gebied van voeding maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Bij een lichte vorm van MCAS kan er veel gevarieerd worden en zijn er soms maar kleine beperkingen. Bij ernstige vormen zal de voeding vaak een grote trigger zijn. Met name de voedingsmiddelen met een hoog histamine gehalte, de histamine bevrijdende voedingsmiddelen, de diamineoxidase (DAO) blokkerende voedingsmiddelen. Het is per persoon wisselend hoe sterk de reactie op voeding is. Bijvoorbeeld de ene persoon kan nog wel eieren verdragen zonder reacties te krijgen en een andere persoon krijgt jeuk, onrust, huiduitslag, buikpijn na het eten van eieren.  Het eiwit is met name de boosdoener en zeer histaminerijk. Wanneer er wordt gekozen voor kwarteleitjes (bij de poelier te bestellen) is er geen probleem omdat deze een laag histaminegehalte  hebben. Zo is het zoeken naar alternatieven.

 

 

Variëren met voedingsmiddelen blijft bij MCAS een zeer grote uitdaging en het voorkomen van tekorten in voedingsstoffen. Advies en ondersteuning van een gespecialiseerde diëtist is aan te bevelen. Een voedingsdagboek bijhouden en goed noteren van de reacties op voeding is vooral in het begin heel belangrijk om een beeld te krijgen van de voedingsmiddelen die bij jou een trigger zijn. Ook dat kan sterk wisselen, de ene keer reageer je misschien heel heftig op een voedingsmiddel en een andere keer is er geen reactie. Dit heeft te maken met je conditie op dat moment, de opbouw van de histamine, de werkzaamheden en activiteiten op die dag, stress en leefstijl en andere triggers die mee spelen.

 

 

Anti nutriënten
Anti nutriënten zijn stoffen die van nature in voeding voorkomen, Ze kunnen de opname van één of meerdere voedingsstoffen belemmeren. Planten doen er alles aan om te overleven. de anti nutriënten bijvoorbeeld zaden gaan het ontkiemen tegen waardoor de pitjes van een vrucht het spijsverteringssysteem van de eter overleeft. Via de ontlasting wordt afgevoerd om ergens weer te kunnen ontkiemen.

Op de site van het kenniscentrum Natuurdietisten https://www.natuurdietisten.nl/

staan diverse artikelen over anti nutriënten.

Onderstaand enkele linken naar artikelen:

https://www.natuurdietisten.nl/peulvruchten-opgehelderd/

https://www.natuurdietisten.nl/dieet-ontwerp/typen-voedselovergevoeligheden/

https://www.natuurdietisten.nl/voeding-nierstenen/

Voorbeelden van anti nutriënten
Lectines zijn anti-nutritionele eiwitten. Ze komen voor in granen, nachtschadigen zoals aardappelen en tomaten,  peulvruchten, pinda’s. bepaalde groenten, zuivel en soja. Lectines kunnen voor sommige MCAS-[patiënten een trigger zijn voor een mestcelreactie of er is sprake van een gevoeligheid. De gevoeligheid voor lectines is heel individueel en ieder kan verschillend reageren op lectines. Testen en een voedingsdagboek bijhouden en kijken naar je reacties is van belang. Het is niet zinvol om alle lectines weg te laten.
Symptomen bij een lectines overgevoeligheid zijn onder meer: vermoeidheid, maag- en darmproblemen (opgeblazen buik, winderigheid, PDS), hersenmist, eczeem, gewrichtspijn.

Fytinezuur is een anti nutriënt die voorkomt in graanproducten, zemelen, rauwe chocolade, zaden zoals lijnzaad en sesamzaad.

Oxaalzuur ook wel oxalaat geheten komt van nature voor in bepaalde fruit, groenten, noten en granen.

Tannines zijn te vinden in koffie, thee, rode wijn.

Nitraten zitten in nitraatrijke groenten zoals sla en spinazie.

Salicylaten komen voor in planten, ze beschermen deze tegen insecten, bacteriën en schimmelziekten. Veel voedingsmiddelen bevatten salicylaten zoals groenten, fruit, zaden, noten en oliën. Salicylaten kunnen een trigger zijn vooral bij een teveel aan salicylaten. Voedingsmiddelen met een hoog gehalte salicylaten zijn; thee, (zwart, groen, wit), koffie, gedroogde vruchten zoals dadels en rozijnen, bepaalde groenten en fruit, noten, pinda’s, pepermunt en zoethout. Veel van deze voedingsmiddelen hebben een hoog histaminegehalte.

Het is aan te bevelen om bij een verdenking van een gevoeligheid voor anti nutriënten de artikelen en lijsten in internet te raadplegen. Anti nutriënten zijn heel gezond maar niet álle anti nutriënten voor iemand met MCAS. Daarom is het belangrijk om te kijken naar reacties op voedingsmiddelen en vooral veel te variëren. Ondersteuning van een diëtist is zeker aan te raden bij een gevoeligheid voor anti nutriënten vooral omdat er reacties kunnen komen wanneer deze te snel worden afgebouwd of opgebouwd.

Alcohol
Veel mensen met MCAS reageren slecht op alcohol het is heel belangrijk om daar rekening mee te houden en te voorkomen dat er histamine reacties komen of reacties door een tekort aan het DAO-enzym.
Vanuit wetenschappelijke literatuur (onderstaand de linken) blijkt dat

de  metabole routes van alcohol en histamine in het lichaam de gemeenschappelijke enzymen aldehydedehydrogenase en aldehydeoxidase hebben.  Aan de periferie maken alcohol en acetaldehyde histamine vrij uit zijn opslag in mestcellen en onderdrukken ze de histamine-eliminatie door remming van diamine-oxidase, wat resulteert in verhoogde histaminegehalten in weefsels. Aan de andere kant veroorzaakt alcohol door voedsel veroorzaakte histaminose en histamine-intolerantie. Histamine is een biogene amine die in verschillende gradaties in veel voedingsmiddelen voorkomt. Bij gezonde personen kan histamine via de voeding snel worden ontgift door amine-oxidasen, terwijl personen met een lage amine-oxidase-activiteit het risico lopen op histamine-toxiciteit.

De inname van histaminerijk voedsel of van alcohol of medicijnen die histamine afgeven of DAO blokkeren, kan diarree, hoofdpijn, niesbuien, astma, hypotensie, urticaria, blozen en andere aandoeningen veroorzaken bij patiënten met histamine-intolerantie. De inname van histaminerijk voedsel, evenals alcohol of drugs die ofwel de afgifte van histamine ofwel de blokkering van DAO veroorzaken, kan leiden tot verschillende aandoeningen in veel organen (gastro-intestinaal systeem, huid, longen, cardiovasculair systeem en hersenen), afhankelijk van de expressie van histaminereceptoren.

Zie de linken voor de gebruikte gegevens uit de artikelen over alcohol en histamine: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10344773/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23814966/

Disbalans
Bij een disbalans in de lever en een verstoorde darmfunctie en/of beschadiging van de darmslijmvliezen  zijn er onvoldoende enzymen werkzaam om histamine en andere biogene aminen af te bereken. Door de eenzijdige voeding ontbreken er ook voedingsstoffen om histamine af te breken en DAO-enzymen aan te maken. DAO-enzymen kunnen hun werk niet goed doen wanneer er een tekort aan essentiële  stoffen zijn. Zo zijn er vele factoren waardoor de balans verstoord raakt wat bij MCAS zeer zeker het geval is.

Enkele basisadviezen op het gebied van voeding

  • Kies voor vers, onbewerkte pure voeding
  • Streef naar zoveel mogelijk biologisch
  • Neem twee tot drie hoofdmaaltijden en voorkom teveel tussendoortjes
  • Eet verse groenten en fruit van het seizoen
  • Zorg voor voldoende vezelrijke voeding.

In het boek Help, mijn mestcellen zijn van slag! staan adviezen op het gebied van voeding en voedingslijsten met een hoog, matig en laag histaminegehalte. Tevens is er een poster ontwikkeld met honderden voedingsmiddelen, een hulpmiddel in de keuken bij de keuze en bereiding van de maaltijden. Tevens staan er tips hoe om te gaan met uit eten gaan en op vakantie en hoe rekening te houden met de voeding. 

Enkele bronnen met tips op het gebied van voeding

Er zijn geen standaardrecepten voor MCAS patiënten mogelijk want iedere patiënt is weer anders en iedere constitutie is anders. Op facebook zijn er specifieke groepen voor MCAS en histamine intolerantie waarbij het mogelijk is om ervaringen uit te wisseling over voedingsmiddelen en recepten. Verder is het  belangrijk om te kijken naar de recepten in de histamine beperkende dieet boeken. In verschillende boeken staan er recepten met voedingsmiddelen met een hoog histamine gehalte en dat is niet voor iedereen met histamine problematiek aan te raden. Het is wederom uitproberen en testen wat bij je past en mogelijk is.

Linken:

http://www.natuurdietisten.nl kenniscentrum natuur diëtisten met veel artikelen op het gebied van voeding.