Behandelaars

Behandelaars Mestcelactivatiesyndroom

Het aantal behandelaars van MCAS in Nederland en België is zeer laag. Voor veel mensen met MCAS is het een zoektocht om erkenning te krijgen voor hun ziektebeeld en vervolgens deze gediagnosticeerd te krijgen en behandeld. Het is op dit moment onmogelijk om een lijst met behandelaars vast te stellen omdat de ervaringen van MCAS-patiënten heel wisselend zijn.  Op de facebookpagina: Help, mijn mestcellen zijn van slag! hebben sommige leden hun ervaringen gedeeld toch blijft dit zeer persoonlijk. Er is in Nederland en België nog steeds geen eenduidig beleid met betrekking tot diagnose en therapie bij MCAS. Artsen die MCAS diagnosticeren en trachten te behandelen  kunnen allergologen, maag/darm en lever artsen, neurologen en allergologen-immunologen zijn. Daarnaast de groep complementair therapeuten onder meer natuurartsen, homeopaten, acupuncturisten en therapeuten is zeer klein die gespecialiseerd zijn in MCAS.

Behandelaars in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland
Via deze link kom je op de site met de lijst van behandelaars.
Adressen | Mastzellenhilfe

Behandelaars op voedingsgebied in Nederland en België
Consulteren en ondersteuning op het gebied van voeding van een gespecialiseerde diëtist bijvoorbeeld een Natuur-diëtist, een orthomoleculair diëtist of een diëtist met specialisatie van histamine-intolerantie en voedselintoleranties is een aanrader.
Op de kennissite https://www.natuurdietisten.nl/
staan verschillende artikelen die voor MCAS patiënten en therapeuten aan te bevelen zijn.
Daarnaast staat er een mooie recensie van het boek Help, mijn mestcellen zijn van slag! vermeld op de site van Natuur diëtisten onder het kopje boekrecensies. Er is daarnaast een schat aan informatie te vinden, veel  (wetenschappelijke) artikelen die verrijkend zijn. De bij het kenniscentrum aangesloten Natuur- diëtisten hebben naast hun basisopleiding specialisaties gevolgd. Alvorens een diëtist  te consulteren is het belangrijk om na te gaan of de betreffende diëtist op de hoogte is van MCAS en/of histamine-intolerantie en ervaring met het behandelen hiermee heeft. Vooral bij MCAS is het belangrijk om de voeding aan te passen aan de specifieke klachten van de persoon rekening houdend met eventuele voedselintoleranties en mestcelreacties op mogelijke aanpassingen. Voedingsveranderingen moeten daarom stap voor stap worden uitgeprobeerd en zeer voorzichtig worden ingevoerd. Er geen eenduidig standaard beleid mogelijk bij MCAS.
Momenteel worden er verschillende Webinars voor diëtisten en therapeuten gegeven vanuit MCAS Nederland  door Gonnie van de Lang.  In 2023 zijn er op verschillende plaatsen in het land lezingen gepland voor therapeuten. De informatie en data staan vermeld op de pagina lezingen en in de webshop bij Webinars. Gonnie heeft een lijst met diëtisten en therapeuten die de Webinars hebben gevolgd en hebben aangegeven personen met MCAS te behandelen en zich als diëtist hebben gespecialiseerd in voedselintoleranties en spijsverteringsproblematiek.

 

De Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten met meer dan 1000 leden heeft met belangstelling gereageerd op het boek: Help, mijn mestcellen zijn van slag! Een recensie wordt opgenomen in het tijdschrift voor voeding en diëtiek van de Vlaamse beroepsvereniging. in editie 5 of 6 in  het najaar 2022. Verder wordt het boek en de Webinars vermeld op de site en in de nieuwsbrief. Wat een fantastisch initiatief. Zo wordt MCAS ook bij diëtisten bekend gemaakt in België.

www.vbvd.be