Zelfzorg MCAS

Zelfzorg MCAS
Nadat de diagnose MCAS is gesteld of wanneer jezelf of de arts MCAS vermoedt, is de volgende stap aan de slag te gaan. Misschien heb je een arts gevonden die je kan helpen met de mestcelziekte en medicijnen heeft voorgeschreven of ben je nog zoekende en vermoed je zelf dat je MCAS heeft. In beide gevallen kun je  zelf aan de slag gaan om je beter te gaan voelen en nieuw balans in je leven te vinden met MCAS.

Daarbij is het belangrijk om je te realiseren dat je iedere dag opnieuw zult moeten ontdekken wat goed en minder goed voor je is. Je kunt veel doen om jezelf te beschermen minder vatbaar te maken voor de hyper-reacties van de mestcellen en dat dit proces met vallen en opstaan gaat verlopen. Hier zijn enkele tips waarbij het belangrijk is dat je onthoudt dat niet iedere MCAS patiënt hetzelfde is. Iedereen reageert op zijn eigen unieke wijze. Sommige zelfzorg MCAS suggesties zijn voor je mogelijk niet geschikt.

Belangrijk
Eerst is het belangrijk om niet direct alles op de kop te zetten, alles te veranderen, want dat kan juist de mestcel activiteit aanwakkeren. Verandering geeft stress en angst en angst geeft weer stress, wees je daar bewust van. Inwendig ben je angstig om nog zieker te worden en daar reageren de mestcellen op.

Stap voor stap
Begin daarom één voor één met veranderingen in te voeren en houd goed een leefstijl-voedingsdagboek bij om te kijken hoe dit zich ontwikkelt. De adviezen op het gebied van voeding en leefstijl zorgen sowieso voor een gezonder leven, dat is de positieve boodschap! Het is daarbij langrijk dat het voedingsplan wordt afgestemd op jouw situatie, conditie, constitutie en gezondheidstoestand. Bij MCAS is er geen standaard voedingsadvies of voorschrift mogelijk omdat MCAS bij ieder mens zich weer anders kan uiten.

Ondersteuning zoeken van gespecialiseerde zorgverleners (artsen, therapeuten en diëtisten) is daarbij van belang en dat is een uitdaging op zich.

Stappen gaan zetten die je ondertussen zelf al kunt doen zijn van essentieel belang aan de hand van de adviezen. Daarbij is het belangrijk om in acute situaties direct een arts te raadplegen. Niet zelf gaan experimenteren bij anafylactische reacties, of zeer heftige histamine reacties.

Ga vooral niet afwachten en niets doen. Je hebt bij MCAS veel zelf in de hand. Neem je eigen verantwoording en ga aan de slag en kijk naar je ziektewinst. Zelfzorg is bij MCAS zeer belangrijk.

Ziektewinst
Een essentiële factor om te komen tot veranderingen is te kijken naar de ziektewinst, een zeer belangrijke reden om wel of niet door te gaan met gewoontes die niet goed voor je zijn. Gewoontes die je mestcellen triggeren en reacties uitlokken. Ziektewinst zorgt ervoor dat de balans in het limbisch systeem doorslaat naar een goed gevoel. De last van de pijn, zere buik, huiduitslag, hoofdpijn en alle andere ongemakken wordt gecompenseerd door het voordeel ervan. Je wordt niet meer ziek (of veel minder vaak of minder heftig) van een bepaald voedingsmiddel of gewoonte (trigger) dat is een grote beloning. Bij buikklachten is dat vrij snel te voelen aan je buik, bij huidklachten is dat terug te zien in vermindering van huidreacties, bij vermoeidheid gaat de vitaliteit toenemen. Weer voelen wat je lichaam te vertellen heeft is van essentieel belang en de signalen juist leren interpreteren.

Bij MCAS ben je al lang het gevoel, contact met je lichaam kwijt, je denkt al lange tijd dat alles je overkomt en nu pak je weer het heft in eigen hand. Dat is best wel spannend maar ook een grote uitdaging. Vraag jezelf af wat voor jou de noodzaak is om te veranderen in leefstijl en/of voeding? Wat wil je ermee bereiken en wat is je motivatie en wat levert het je op?

 

 

Omgeving erbij betrekken
Bij gedragsverandering is het van belang de omgeving (gezin, familie, collega’s, vrienden) te informeren over je aanpassingen op het gebied van voeding, leefwijze en andere aspecten. Je omgeving kan je ondersteunen en motiveren om de juiste keuze te maken. Ze kunnen bewust ervoor kiezen om je niet meer histaminerijke voedingsmiddelen aan te bieden of een alternatief in overleg met je te regelen. Zo beperk je de verleidingen.

Zorg zelf voor een alternatief: in plaats van een kop koffie, een glas thee die voor je geschikt is, in plaats van een broodje met kipfilet, een broodje met jonge kaas mee te nemen naar je werk.