Wees vriendjes met de aap in je hoofd

Aap denken of monkey mind

Dit is een term vanuit het boeddhisme. De geest is te vergelijken met een drukke aap die van de ene tak naar de andere tak springt en voor veel onrust in het hoofd zorgt. De aap houdt hele verhalen in het hoofd en heeft vele (voor)oordelen, angsten en fantasieën. Al die commentaren en gedachten vragen veel aandacht en putten je uit.

 

 

 

 

 

 

 

Stress aap

De aap zorgt voor veel onrust en stress want het overgrote deel van al die gedachten hebben te maken met angsten, spanningen en stress die er ons dagelijks leven zijn. Iedere gebeurtenis grijpt de aap aan om er hele verhalen over te houden, daar is de aap zeer creatief in. Zoals je bent een verjaardagsfeestje aan het organiseren en je verheugt je erop alleen die aap bedenkt allemaal zaken waardoor het feestje echt niet gezellig wordt zoals; het eten is bedorven, de uitgenodigde vrienden komen niet opdagen, er wordt onderling ruzie gemaakt, het weer werkt niet mee. Je hebt een knallende hoofdpijn of een flinke snotneus net op de dag dat je het ‘feestvarken’ bent en ga zo maar door. Gedachten die vaak niet reel zijn gaan allemaal door je hoofd. Je wordt er doodmoe van en ze verzieken de voorpret voor je feest.

Gisteren en morgen

De aap houdt niet van hier – en – nu maar vindt het heerlijk om over gisteren nog door te drammen in je hoofd. Had ik maar: ……… gezegd tegen ‘…….., of dit of dat gedaan ….  Of morgen zal ik ………….

En die gesprekken ga je dan ’s nachts in je hoofd bedenken terwijl je ’s nachts toch wat anders te doen hebt zoals slapen en uitrusten.

Hoe omgaan met die drukke aap

De Tibetaanse leraar Mingyur Rinpoche adviseert:  ‘wordt vriendjes met je aap’. Vecht niet met je aap want dan wordt hij nog doller en ontstaat er nog meer chaos in je hoofd.  Straf je aap ook niet af want dan is hij nog meer aanwezig . Wees vriendjes met je aap en geef je aap een opdracht een taak dan is hij tevreden en zijn jullie beiden happy!

De aap wil dus een opdracht

Spreek af dat je de adem gaat volgen. De intentie is om naar de in- en de uitademing te kijken. Niets veranderen hieraan maar alleen observeren en voelen van de ademhaling. Herken de momenten van dagdromen en gedachten die er komen maar ga hier niet verder op in. Kom weer terug bij het volgen van de ademhaling en richt je vervolgens liefdevol op de uitademing.

Kleine momentjes

Wanneer je de ademoefening regelmatig op kleine momentjes doet en met aandacht raak je gewend eraan. Zo wordt je denken liefdevoller en vrediger. Gedurende je werk even een moment rust nemen en de adem volgen, op momenten dat je ergens staat te wachten, bij het opstarten van je computer, na het ontwaken of voor het slapen gaan.  Gedurende de dag zijn er genoeg kleine oefenmomentjes. Je hoeft daar niet een uur voor in een lotus houding op een yogamat te zitten.

Wees liefdevol naar je aap

Vooral liefdevol zijn voor de aap in je hoofd, laat die er mogen zijn want aan het denken op zich is niets verkeerds mee alleen wij maken er zulke grote verhalen van. We krijgen een gedachte van ‘morgen boodschappen doen’ en voordat we er erg in hebben zijn we hele boodschappenlijsten in ons hoofd aan het maken. We denken aan een autorit de volgende dag naar een afspraak en de aap gaat de hele rit alvast doorlopen en vaak ook het gesprek doornemen wat nog moet plaatsnemen. Je hebt een conflict met een collega gehad en de aap gaat dit nog eens haarfijn tot in details herhalen en vaak nog erger maken en vertellen wat je had moeten zeggen in die situatie maar niet hebt gedaan.

 

Tot slot koester je aap

Mediteren is vriendjes met je aap worden. Pak de momenten om je adem te observeren zodat jullie beiden happy zijn!

Wil je het verhaal van de Tibetaanse leraar Mingyur Rinpoche beluisteren met een ademoefening:

https://www.rigpa.org/what-meditation-really-is

 

Auteur Gonnie van de Lang
htttps:/www.vandelang.nl